Sök:

Sökresultat:

192 Uppsatser om Symboliskt vćld - Sida 1 av 13

DET ÄR INTE DITT FEL?MEN!

Denna C-uppsats i Sociologi Àr en analys av hur det fungerar i det svenska rÀttsvÀsendet gÀllande kvinnor som har blivit utsatt för vÄldtÀkt. Syftet med analysen Àr att försöka fÄ fram en tydlig bild av hur de svenska lagarna tillÀmpas i praktiken och om de efterlevs som lagen beskriver att den ska göra. Men analysen vill ocksÄ se om det finns nÄgot orsakssamband mellan ett patriarkalt samhÀllsmönster och om det finns nÄgot symboliskt vÄld i rÀttsliga sammanhang. De teoretiska utgÄngspunkterna har varit en jÀmförelse av Pierre Bourdieus begrepp om könshabitus, symboliskt vÄld i relation till den feministiska teorin om patriarkatets syn pÄ kvinnor som blir utsatt för vÄldtÀkt och hur de blir behandlade av det svenska rÀttsvÀsendet. Pierre Bourdieus syn pÄ den manlige dominansens reproduktion och hierarki ligger som grund för uppsatsen..

NÀr klockan Àr 22 tystnar musiken - Svensk kultur i lÀromedel för SFI

I denna uppsats undersöker jag ett antal lÀromedel avsedda att anvÀndas inom SFIundervisning. Metoden jag anvÀnder Àr representationsanalys och teoretiskt anvÀnds Pierre Bourdieus begrepp symboliskt kapital och habitus. Mina frÄgestÀllningar Àr följande: ? Hur verkar de undersökta lÀromedlen insocialiserande till en svensk kultur? ? Vilket symboliskt kapital bygger denna svenska kultur? De undersökta lÀromedlen verkar insocialiserande till en svensk kultur. Denna svenska kultur bestÄr av ett antal egenskaper som framstÀlls som typiska, eller efterstrÀvansvÀrda av författarna. Insocialiseringen sker genom att vissa aspekter av dessa egenskaper problematiseras medan andra tÀnkbara representationer av dem inte problematiseras.

Skandalens kapital : En studie av politiska partiers produktion av symboliskt kapital och dess effekter pÄ politiska skandaler.

Denna studie Àmnade undersöka huruvida politiska skandaler pÄverkar partier olika beroende pÄ partiernas producering och förmedling av symboliskt kapital. Uppsatsen tar utgÄngspunkt i den relativa bristen pÄ skandalforskning bÄde i Sverige och internationellt. Den teoretiska ramen för studien tar avstamp i ett försök att hitta en gÄngbar definition av begreppet politisk skandal. Denna definition hÀrgör ur en genomgÄng av lite av den forskning som finns pÄ omrÄdet innefattar bl. a Patrik Johanssons avhandling dÀr han försöker utveckla en teori kring skandaler i svensk offentlig sektor och dess legitimitetsminskande effekter, John B.

Reflektionen i skyltfönstret : En kvalitativ studie om hur unga vuxna pÄverkas av ett konsumistiskt samhÀlle

Denna studie utfördes med syftet att skapa en socialpsykologisk förstÄelse utifrÄn ett symboliskt interaktionistiskt perspektiv för hur ett konsumistiskt samhÀlle pÄverkar Ätta unga vuxnas identitet. Studien vilar pÄ en socialkonstruktionistisk grund och vÀnder sig till lÀsare inom den symboliskt interaktionistiska diskursen. Den metod som anvÀndes var kvalitativa intervjuer. Respondenterna var emellan 19 ? 25 Är.

Skolprestation, Symboliskt Kapital och StrukturtillÀgg : Hur fÄr vi en mer jÀmlik skola?

Elever i Eskilstuna kommuns förmÄga att prestera i grundskolan Àr pÄverkad av vilket symboliskt kapital elever innehar. En uppvÀxt i en miljö som hedrar samma vÀrden som skolan ger eleven ett habitus som i högre grad samstÀmmer med skolans och ökar dÀrför elevens möjligheter. Ett motsatt förhÄllande kan ses hos elevgrupper med ett lÄgt symboliskt kapital. Elevers förmÄga att prestera Àr Àven pÄverkad av hur elevsammansÀttningen ser ut. Denna effekt kan verka bÄde i positiv och i negativ riktning.

KlÀderna gör arbetaren : - En kvalitativ studie över arbetsklÀders symboliska vÀrde

Syftet med denna kvalitativa studie Àr att undersöka hur olika anstÀllda pÄ en given industri ? kollektivarbetare och tjÀnstemÀn - reflekterar över sina arbetsklÀder och vilket symboliskt vÀrde klÀderna har i deras kontext, samt hur detta pÄverkar deras egen identitet. FrÄgestÀllnigarna arbetet utgÄr ifrÄn Àr: Vilket symboliskt vÀrde har arbetsklÀder för de anstÀllda pÄ den givna industrin? Och, hur pÄverkar arbetsklÀdernas symboliska vÀrde den enskilde individens identitet? Uppsatsens empiri grundar sig pÄ samtalsintervjuer med tre anstÀllda frÄn en industri, och dÀr empirin tolkas utifrÄn sociologiska teoretiska modeller sÄsom den symboliska interaktionismen, det dramaturgiska perspektivet, begrepp frÄn sociologen Pierre Bourdieu, och idéhistorikern Michel Foucaults redogörelse över den moderna disciplinen. De slutsatser som kan dras utifrÄn analysen av empirin, Àr att pÄ denna industri sÄ finns det en social hierarki - oberoende av överordnande chefspositioner - som upprÀtthÄlls genom arbetsklÀders symboliska vÀrde. ArbetsklÀdernas symboliska vÀrde bestÄr i att de uttrycker en distinktion och identifikation mellan olika typer av kapital och definierar och markerar de olika positioner som finns inom detta fÀlt.

Skolan genom iraniesvenskars ögon - En kvalitativ undersökning av sex iraniesvenskars syn pÄ historieundervisningen och dess bild av iransk kultur samt historieÀmnets anpassning till den mÄngkulturella skolan

Genom att intervjua sex personer med iranskt pÄbrÄ har jag försökt presentera dessa individers subjektiva bild av historieundervisning och de krav som de stÀller pÄ skolan. FrÄgornas svar har gett oss en uppfattning om hur historieundervisningen kan pÄverka elever med iraniesvensk bakgrund. Dessutom har vi iakttagit vad de iraniesvenska personerna förvÀntar sig fÄ frÄn historieundervisningen. Den kvalitativa forskningsprocessen har vÀvt samman följande teoretiska utgÄngspunkter: kapitalbegrepp, symboliskt vÄld, orientalism samt Charles Taylors diskussion kring liberalism. Undersökningen visar att IP uppfattar historia i skolan som eurocentrisk och att iranskt kulturarv beskrivs som underlÀgsen.

Ungas instÀllning till alkohol : En jÀmförelse av tvÄ unga flickors berÀttelser

Enöppen instÀllning till alkoholkonsumtion under ungdomsÄren kan varaproblematiskt dÄ forskning visar pÄ att konsumtionen kan ha ett samband medalkoholproblematik i vuxen Älder, ungdomar i dag har en vÀldigt positivinstÀllning till alkohol och det ses ibland inte som ett problem att drickaalkohol. Det Àr dÀrför viktigt att forskning fokuseras kring ungdomarsidentitetsskapande och behov av grupptillhörighet dÄ alkoholen ofta har ettstarkt symbolvÀrde i dessa processer. Alkoholen som symboliskt hjÀlpmedel kandock innebÀra nÄgot positivt. Ungdomar skapar grupper, gemenskap och fÄr nyamöjligheter med alkoholens hjÀlp. Syftet med denna studie var att jÀmföra ungaindividers berÀttelser kring alkohol.

Symboliskt kapital : hos ÀmneslÀrare i Malmös grundskolor

This bachelor thesis consists of an analysis of museum environment. In the research, case studies have been done at the, Stockholm based museums, Swedish museum of Natural history?s exhibition Natur i Sverige (Nature in Sweden) and the Nordiska museet?s (Nordic history) exhibition Modemakt (Power of fashion) and learning environment Lekstugan (playhouse). The purpose of the research was to study how cultural heritage is used and developed within the museum pedagogy aimed at children. The research is based on a multimodal approach with focus on learning resources.The research examines the museums focus on children and youngsters, what the goals for this focus looks like on respective museum and how the focus is visible in the actual museums.

The expats

Denna uppsats syfte Àr att undersöka hur vithet, vÀsterlÀndsk normativ femininitet och klass pÄverkar mina intervjupersoners liv. För att kunna undersöka hur dessa strukturer influerar intervjupersonernas liv analyserar jag deras berÀttelser med hjÀlp av habitus och symboliskt kapital. Jag har intervjuat tre svenska kvinnor som har emigrerat till Dubai. Mina frÄgestÀllningar Àr: Hur beskriver kvinnorna sina egna sociala positioner i Dubai och Sverige? Hur beskriver och talar kvinnorna om skönhetsideal kopplat till vÀsterlÀndsk normativ femininitet? PÄ vilka sÀtt konstrueras olika former av kapital i kvinnornas berÀttelser?Resultatet av undersökningen visar att kvinnornas livsorientering och habitus pÄverkas av förestÀllningar om vÀsterlÀndskhet, klass och de vÀsterlÀndska normativa skönhetsidealen, och vice versa.

Höga skolprestationer om feminiserande kapital : En etnografisk studie av högt presterande tjejer pÄ gymnasiekolans sprÄkliga inriktning

Högt presterande tjejer i gymnasieskolan erbjuds positioner som ger dem ett högt feminiserat kulturellt kapital men att de presterar bra behöver inte betyda att de Àr fria frÄn sitt könshabitus och dÀrmed mer jÀmstÀllda. Jag har följt tretton tjejer pÄ gymnasiekolans sprÄkliga inriktning och studerat deras vardag i undervisningssituationer samt lyssnat till deras egen syn pÄ sina prestationer. De aspekter jag sÀrskilt lagt vikt vid Àr hur det feminina kapitalet reproduceras genom könshabitus, symboliskt vÄld samt det androcentriska synsÀttet. För att studera deras livsvÀrld har jag anvÀnt den etnografiska metoden och presenterar min empiri i form av en narrativ berÀttelse. Mitt resultat visar att tjejerna Àr framgÄngsrika och kompetenta men eftersom de erbjuds vissa subjektspositioner utifrÄn skolans förvÀntningar och utifrÄn det androcentriska heteronomin Àr deras höga prestationer dock ett feminiserat kapital..

Rummet utanför staden : om individens upplevelse av SjÀlvet och interaktionen i en ickeverbal miljö pÄ en retreatgÄrd ur ett symboliskt interaktionistiskt perspektiv.

Syftet med denna uppsats Àr att beskriva och förstÄ hur interaktion uppkommer och formas, hur individerna upplever interaktionen samt sitt Jag i en ickeverbal miljö. För att uppnÄ uppsatsens syfte Àr den övergripande frÄgestÀllningen: hur kan vi ur ett symboliskt interaktionistiskt perspektiv förstÄ hur interaktionen uppkommer och formas i en ickeverbal retreatmiljö samt hur deltagarna upplever sitt SjÀlv och interaktionen, interaktionens uppkomst och formande i en ickeverbalmiljö pÄ en retreatgÄrd? För att empiriskt besvara dessa frÄgor gjordes kvalitativa semistrukturerade intervjuer och dÀrtill har tvÄ mindre deskriptiva och i viss mÄn tolkande observationer genomförts. Den empiri som framkom har analyserats med hjÀlp av Mead (1979), Goffman (1959) och Berg (1992). Studienvisar pÄ att individen i den ickeverbala situationen upplever sig gÄ in i sitt SjÀlv och erfara en reflektionsprocess som bidrar till utveckling och nyorientering.

Symbolik i uniform och drÀkt under Gustav III:s drÀktreform 1778 : ur Pierre Bourdieus teori om det symboliska kapitalet.

Denna studie handlar om Gustav III:s drÀktreform 1778. Reformen innebar att en enhetlig nationell drÀkt infördes för adeln och borgarna. Dessutom infördes en nationell uniform. Uppsatsen behandlar reformen ur ett symboliskt perspektiv som utgÄr frÄn Pierre Bourdieus teori om det symboliska kapitalet. Hans teori förklarar adelns och hovets Äsikter om reformen. Studien ska ocksÄ analysera hur uniformen m/1778 var influerad av den nationella drÀkten. Metoden Àr litteraturstudier och teorin har sammanfattats frÄn flera litterÀra kÀllor.

Visualisering av mekaniska pendlar

I föreliggande rapport utreder vi tvÄ olika mekaniska pendlars rörelsemönster. För att utföra arbetet krÀvs anvÀndning av Lagranges ekvationer, som Àr ett enkelt sÀtt att formulera rörelseekvationer för ett mekaniskt system. NÀr dessa rörelseekvationer löses utnyttjar vi Sophia, ett symboliskt programmeringssprÄk baserat pÄ Maple. Uppgifterna löses numeriskt med relevanta begynnelsevÀrden för respektive problem.Ett övergripande mÄl Àr att visa att man kan lösa Lagranges ekvationer, som Àr svÄra att framstÀlla symboliskt och ofta omöjliga att berÀkna för hand, pÄ ett enkelt sÀtt genom att integrera numeriskt med hjÀlp av programmeringssprÄk sÄsom Sophia.För att lösa Lagranges ekvationer berÀknas inledningsvis det mekaniska systemets kinetiska- och potentiella energi. DÀrefter berÀknas Lagrangefunktionen, genom att subtrahera kinetiska energin med potentiella energin, och nÀr denna erhÄllits kan Lagranges ekvationer framstÀllas.Resultaten presenteras med animering av rörelsemönstret och grafisk presentation av systemets parametrar.

"Jag tror att vÄra ord Àr ingenting" : Om hur ungdomar som deltagit i upplopp beskriver sina livsvillkor, bakgrunden till upplopp samt anvÀnder hiphop som symboliskt motstÄnd

The aim of this study is to describe and analyse how young men who have participated in a riot describe their life-situations regarding to their relations to the police, their neighbourhood, employment, the background to the riots and how they use hip-hop as a resistance to subordination. The study is conducted through three semi-structured qualitative group interviews and to some extent field studies. The theoretical points of departure are Slavoj Zizeks theory of violence, which is divided into subjective, symbolic and systemic violence, and subcultural theory. The results of the study show that the young men in their daily life are exposed to by both systemic and symbolic violence, feel secure within their neighbourhood and find themselves harassed by the police. A major finding is that the riot primarily can be understood as an act to get society conscious of their situations, while they found themselves marginalised, lacking employment and youth club.

1 NĂ€sta sida ->